Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης
Πληροφορίες και μέτρα προστασίας για COVID-19

Πληροφορίες και μέτρα προστασίας για COVID-19

Με προτεραιότητα την ασφάλειά σας.

Πληροφορίες για COVID-19

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έλαβε πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα πολλών κρουσμάτων πνευμονίας στην πόλη Γουχάν της Κίνας. Λίγο αργότερα, ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού, ο SARS-CoV-2, απομονώθηκε στην Κίνα. Στα μέσα Ιανουαρίου του 2020, η πρώτη περίπτωση του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε εκτός Κίνας, στην Ταϊλάνδη.
Στη συνέχεια και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ο SARS-CoV-2 είχε εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, οπότε στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την πανδημία COVID-19. Μέχρι τις 14 Μαΐου 2021 περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω του νέου κορωνοϊού, ενώ στη χώρα μας περισσότεροι από 11.300 συμπολίτες μας.

 

Το προσωπικό του Πρότυπου Καρδιολογικού Κέντρου Cardio Health καταβάλει καθημερινά επιμελείς προσπάθειες για να μεγιστοποιήσει τα μέτρα ασφαλείας, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα που επιβάλλονται από τον ΕΟΔΥ, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα μέλη του ιατρικού προσωπικού.

Στο καρδιολογικό ιατρείο έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα:

  • Στους χώρους του Καρδιολογικού Κέντρου υπάρχει αντισηπτικό υγρό για χρήση τόσο από το προσωπικό όσο και από τους ασθενείς.
  • Το προσωπικό του ιατρείου φέρει μάσκα σε όλη τη διάρκεια της επαφής με τον ασθενή, ενώ γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του ιατρού, αλλά και  απολύμανση των μηχανημάτων από ασθενή σε ασθενή.
  • Η προσέλευση των ασθενών γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού με σκοπό την αποφυγή συγχρωτισμού.
  • Πριν από την επίσκεψη στο ιατρείο ο ασθενής ερωτάται εάν παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια) ή εάν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα με SARS-CoV-2 και δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες.
  • Κατά την είσοδο στο ιατρείο γίνεται θερμομέτρηση με τη βοήθεια ανέπαφου θερμόμετρου υπερύθρων με εύκολο, γρήγορο και ασφαλή τρόπο.
  • Ανάμεσα στα ραντεβού υπάρχει κενό τουλάχιστον 15 λεπτών προκειμένου ο χώρος του ιατρείου να αεριστεί επαρκώς και να απολυμανθεί.
  • Οι ασθενείς αλλά και οι συνοδοί τους φορούν υποχρεωτικά μάσκα καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους.
  • Η παρουσία συνοδού επιτρέπεται μόνο σε απόλυτη ανάγκη.
  • Η συνταγογράφηση για τους χρονίως πάσχοντες γίνεται εξ’ αποστάσεως μέσω της άυλης συνταγογράφησης. 

 

Μένουμε ασφαλείς, αλλά δεν παραμελούμε την φροντίδα της καρδιάς μας.  

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19 για τους ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα 

Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός για τους καρδιοπαθείς;

Οι καρδιοπαθείς αποτελούν μία ομάδα ανθρώπων που αν ασθενήσουν από COVID-19 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά ή να χάσουν τη ζωή τους. Ο εμβολιασμός αποτρέπει τη βαριά νόσο από COVID-19 και μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου από τη νόσο.

 

Υπάρχουν καρδιοπαθείς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν;

Δεν υπάρχουν καρδιοπάθειες που να μην επιτρέπουν τον εμβολιασμό. Αντίθετα, η παρουσία καρδιοπάθειας κάνει ακόμα πιο αναγκαίο τον εμβολιασμό.

 

Υπάρχουν καρδιολογικά φάρμακα που αλληλεπιδρούν με τα εμβόλια;

Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε γνωστές αλληλεπιδράσεις των εμβολίων με καρδιολογικά φάρμακα. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε οτιδήποτε στη φαρμακευτική σας αγωγή πριν τον εμβολιασμό.

 

Μπορώ να εμβολιαστώ αν λαμβάνω αντιπηκτικά; Χρειάζεται να αλλάξω κάτι;

Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Δεν πρέπει να διακόπτουν ή να αλλάζουν την αγωγή τους για τον εμβολιασμό. Πιέστε σταθερά για 2 λεπτά στο σημείο της ένεσης για να περιοριστεί η πιθανότητα δημιουργίας τοπικού αιματώματος.

 

Λαμβάνω warfarin ή sintrom. Μπορώ να εμβολιαστώ;

Οι ασθενείς που λαμβάνουν warfarin ή sintrom μπορούν να εμβολιαστούν. Συνιστάται έλεγχος ανάλυσης αίματος INR πριν τον εμβολιασμό για να επιβεβαιωθεί ότι είναι κάτω από το ανώτερο θεραπευτικό όριο με σκοπό τον περιορισμό της δημιουργίας τοπικού αιματώματος στο σημείο της ένεσης.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό στους καρδιοπαθείς;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καρδιοπαθείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό.

 

Δεν λαμβάνω αντιπηκτικά φάρμακα. Χρειάζεται να λάβω προληπτικά ασπιρίνη ή κάποιο άλλο αντιπηκτικό για να προφυλαχθώ από θρόμβωση μετά από τον εμβολιασμό;

Δεν πρέπει να λάβουμε αντιπηκτικά φάρμακα για προφύλαξη από θρόμβωση μετά από τον εμβολιασμό. Η παρενέργεια αυτή είναι πολύ σπάνια ενώ δεν έχει αποδειχθεί ότι η χρήση αντιπηκτικών προστατεύει από αυτή. Επιπλέον, τα αντιπηκτικά φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς λόγο.

 

Από τις 14/06/2021 το εμβόλιο της AstraZeneca σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα γίνεται μόνο σε όσους είναι άνω των 60 ετών.

 

Πηγή: Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

Κλείστε Ραντεβού

Συμβουλές Υγείας

Εγγραφτείτε στο newsletter μας για να μην χάσετε μοναδικές συμβουλές και άρθρα για να βελτιώσετε την υγεία σας.