Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Υψηλή αρτηριακή πίεση (Υπέρταση)

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (ή υπέρταση) είναι μια κατάσταση στην οποία η πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών σας είναι πολύ υψηλή.

Υψηλή Αρτηριακή πίεση - Υπέρταση

Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε το παρακάτω κείμενο δείτε εδώ τι ακριβώς είναι η αρτηριακή πίεση, ποια είναι τα φυσιολογικά της όρια και πώς τη μετράμε.

Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες έχει υψηλή αρτηριακή πίεση (ή υπέρταση), μια νόσο που αναπτύσσεται σιωπηλά για πολλά χρόνια χωρίς να προκαλεί προειδοποιητικά σημάδια. Στο πρότυπο καρδιολογικό μας κέντρο Cardio Health, ο Δρ. Γεώργιος Μίχας, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση και να σας προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία προκειμένου να αποτρέψει τα σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, τα οποία μπορεί να προκαλέσει η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς επηρεάζει την υγεία μου η υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (ή υπέρταση) είναι μια κατάσταση στην οποία η πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών σας είναι πολύ υψηλή. Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που ασκείται, τόσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή σας πίεση. 

Όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν αντιμετωπιστεί, η συνεχιζόμενη δύναμη που ασκείται μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας τραχιά σημεία όπου η χοληστερίνη (η πιο σωστά χοληστερόλη) συσσωρεύεται εύκολα. Με την πάροδο του χρόνου, περισσότερη χοληστερίνη, λίπη και ασβέστιο συσσωρεύονται, σχηματίζοντας πλάκα που σκληραίνει και δημιουργεί στενώσεις στις αρτηρίες, μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως έμφραγμα/στεφανιαία νόσο, συγκοπή, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριακή νόσο, και νεφρική ανεπάρκεια. Αν η αθηροσκλήρωση επηρεάσει τις αρτηρίες στον εγκέφαλό σας, μπορεί επίσης να συμβάλει σε προβλήματα μνήμης.

Η υπέρταση αποτελεί την πιο κοινή καρδιαγγειακή νόσο, ενώ συχνά είναι ασυμπτωματική, παραμένοντας αδιάγνωστη για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης προειδοποιητικών σημείων. Επισκεφθείτε το ιατρείο μας και τον ειδικό καρδιολόγο Δρ. Μίχα όπου μέσα από διαγνωστικές εξετάσεις τόσο στο ιατρείο όσο και με ένα πρόγραμμα καταγραφής της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι για δύο εβδομάδες ή με μια ειδική συσκευή που ονομάζεται Holter πίεσης, θα αξιολογηθεί η αρτηριακή σας πίεση.

Τι προκαλεί την υψηλή αρτηριακή πίεση; 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως αναπτύσσεται με την πάροδο των ετών και χειροτερεύει ανάλογα με τον τρόπο ζωής που υιοθετεί ο κάθε άνθρωπος. Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου είναι: 

  • Το κάπνισμα
  • Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το αλάτι https://www.foodforhealth.gr/nai-h-oxi-sto-alati/
  • Το αυξημένο βάρος (όταν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος)
  • Η έλλειψη άσκησης
  • Η κατανάλωση αλκοόλ σε αυξημένες ποσότητες
  • Το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης
  • Η χρόνια νεφρική νόσος
  • Η μεγάλη ηλικία
  • Το χρόνιο στρες

Λιγότερο συχνά, η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλείται από ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου (η διάγνωση της οποίας μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να γίνει με νυχτερινή οξυμετρία) ή μια διαταραχή του θυρεοειδούς.

Ποια συμπτώματα αναπτύσσονται λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης; 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν ονομάζεται τυχαία «σιωπηλός δολοφόνος». Σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση για χρόνια χωρίς να το αντιληφθείτε, και όλο αυτό το διάστημα η κατάσταση της υγείας σας να βλάπτεται. Εάν δεν παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση ή δεν κάνετε τακτικά προληπτικές εξετάσεις, το πρώτο σημάδι της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι καρδιακή προσβολή ή συμπτώματα που προκαλούνται από την περιφερική αρτηριακή νόσο και τη νεφρική ανεπάρκεια.

Κάποια συμπτώματα που πιθανώς να εμφανίσετε και ίσως οφείλονται σε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι τα παρακάτω:

  • Πόνος στο στήθος 
  • Συχνοί πονοκέφαλοι
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Εύκολη κόπωση
  • Προβλήματα όρασης
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός 
  • Αίμα στα ούρα 
  • Εμβοές (βούισμα, σφύριγμα, κουδούνισμα) στα αυτιά ή στο κεφάλι, χωρίς να υπάρχει εξωτερική πηγή που να παράγει αυτόν τον θόρυβο
  • Ρινορραγία (αιμορραγία από τη μύτη)

Τι γίνεται αν έχω αυξημένη αρτηριακή πίεση; 

Σε υγιείς ενήλικες η ιδανική αρτηριακή πίεση είναι κάτω από 120 mmHg για την συστολική και κάτω από 80 mmHg για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης μεγαλύτερη ή/και ίση με 140 mmHg για τη συστολική και μεγαλύτερη ή/και ίση με 90 mmHg για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση

Δεν μπορούμε όμως με μία μόνο μέτρηση να χαρακτηρίσουμε ένα άτομο ως φυσιολογικό ή υπερτασικό. Για τη διάγνωση της υπέρτασης απαιτούνται πολλαπλές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο ή πολλαπλές μετρήσεις στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή ή 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης με το Holter πίεσης.

Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι σε άτομα ηλικίας 40 έως 70 ετών, για κάθε αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 20 mmHg ή αύξηση της διαστολικής κατά 10 mmHg, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου διπλασιάζεται σε όλο το φάσμα αρτηριακών πιέσεων από 115/75 έως 185/115 mmHg.

Πώς αντιμετωπίζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση; 

Δεδομένου ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή αρτηριακή πίεση, το πρώτο βήμα στη θεραπεία σας είναι ένα σχέδιο αλλαγής των παραγόντων που επηρεάζουν την αρτηριακή σας πίεση. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι ελαφρώς αυξημένη, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι αρκετές για να την επαναφέρετε στο φυσιολογικό. Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι:

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Μείωση της κατανάλωσης άλατος
  • Απώλεια σωματικού βάρους (Περισσότερα σχετικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος, το ιδανικό και υγιές βάρος καθώς και για τη λιπομέτρηση που μπορεί να πραγματοποιηθεί από την Κλινική Διαιτολόγο/ Διατροφολόγο και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής Δρ. Ρενάτα Μίχα (συνεργάτιδας του Cardiohealth) μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα https://www.foodforhealth.gr/lipometrisi/.)
  • Υγιεινή διατροφή (Περισσότερα σχετικά με τη στοχευμένη διατροφή για την καλή υγεία της καρδιάς μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα https://www.foodforhealth.gr/diatrofi/ugih-kardia/
  • Ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Άσκηση

Όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν βοηθούν ή η αρτηριακή σας πίεση είναι επικίνδυνα υψηλή, ο καρδιολόγος μετά από τον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο και μελέτη του ιατρικού ιστορικού σας, πιθανώς να σας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Διάφοροι τύποι φαρμάκων είναι διαθέσιμοι και καθένας έχει έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης, οπότε ο καρδιολόγος θα επιλέξει αυτό που είναι καλύτερο για εσάς.

Αν διαγνωστείτε με υπέρταση που χρήζει φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει να γνωρίζετε δύο πράγματα: 

  • Θα πρέπει να ακολουθείτε τη φαρμακευτική θεραπεία καθημερινά για όλη σας τη ζωή.
  • Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα νέο τρόπο ζωής με περισσότερες υγιεινές συνήθειες και φυσικά με στοχευμένη διατροφή για την καλή υγεία της καρδιάς σας.

 

Εάν δεν έχετε ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση τον τελευταίο χρόνο ή χρειάζεστε τακτική παρακολούθηση για τον έλεγχο της υπέρτασης, καλέστε στο πρότυπο καρδιολογικό μας ιατρείο και προγραμματίστε το ραντεβού σας.

Κλείστε Ραντεβού
Ειδικός Καρδιολόγος Δρ. Γεώργιος Μίχας

Κλείστε Ραντεβού

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας καλώντας στο 6936654466 ή να μας στείλετε μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Συμβουλές Υγείας

Εγγραφτείτε στο newsletter μας για να μην χάσετε μοναδικές συμβουλές και άρθρα για να βελτιώσετε την υγεία σας.