Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης
Ηλεκτροκκαρδιογράφημα

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι η απλούστερη καρδιολογική εξέταση η οποία αναλύοντας το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από την καρδιά μπορεί να δώσει πολλές και σημαντικές πληροφορίες για την καρδιακή λειτουργία.

Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα και τι μας δείχνει;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καρδιολογικής εξέτασης. Είναι αξιοσημείωτο ότι εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα αποτελεί μία από τις βασικότερες ιατρικές εξετάσεις. Με το ηλεκτροκαρδιογράφημα μελετώνται τα ηλεκτρικά δυναμικά που παράγονται κατά τη λειτουργία της καρδιάς. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση στεφανιαίας νόσου, οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, κολπικής μαρμαρυγής και άλλων αρρυθμιών καθώς και άλλων παθολογικών καταστάσεων. 

Η λήψη καλού ιστορικού, η ενδελεχής κλινική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα πολλές φορές αρκούν για να μας οδηγήσουν στη σωστή διάγνωση.

Πώς πραγματοποιείται;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι απολύτως ασφαλές, ανώδυνο και διαρκεί λίγα λεπτά. Γίνεται με ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται ηλεκτροκαρδιογράφος το οποίο καταγράφει μέσω ηλεκτροδίων τα ηλεκτρικά δυναμικά που παράγονται κατά τη λειτουργία της καρδιάς. Ο ηλεκτροκαρδιογράφος αποτελείται από μία κεντρική μονάδα και ένα καλώδιο με δέκα ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται στο σώμα του εξεταζόμενου (τα τέσσερα τοποθετούνται στα άνω και κάτω άκρα και τα υπόλοιπα έξι στο θωρακικό τοίχωμα). Με τον τρόπο αυτό λαμβάνεται ένα ολοκληρωμένο ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών

Απαγωγή ονομάζεται η ηλεκτρική απεικόνιση ενός τμήματος της καρδιάς, δηλαδή κάθε απαγωγή «βλέπει» την καρδιά από τη δική της οπτική γωνία επιτρέποντας στον καρδιολόγο να συλλέγει περισσότερες πληροφορίες.

Σε ποιους ενδείκνυται;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα δικαίως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καρδιολογικής εξέτασης. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο καρδιολόγος μπορεί να αποσπάσει πολλές και σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της καρδιάς. Ενδεικτικές χρήσεις:

 • Σε φυσιολογικά άτομα, π.χ. στα πλαίσια προληπτικού, προαθλητικού ή προεγχειρητικού ελέγχου
 • Σε υπερτασικούς ασθενείς
 • Σε διαβητικούς ασθενείς
 • Στη διάγνωση αρρυθμιών συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής
 • Στη διάγνωση στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος μυοκαρδίου
 • Παρέχει πληροφορίες για τη διάγνωση: 
  • Μυοκαρδιοπαθειών
  • Περικαρδίτιδας
  • Υπερτροφίας των κοιλοτήτων της καρδιάς
  • Ηλεκτρολυτικών διαταραχών
  • Σπάνιων συνδρόμων που συχνά αποτελούν την αιτία αιφνίδιων θανάτων σε νέους ανθρώπους
  • Τοξικότητας διαφόρων φαρμάκων στο μυοκάρδιο

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα και πότε τα λαμβάνω;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ερμηνεύεται από τον καρδιολόγο και λαμβάνετε τα αποτελέσματα της εξέτασης εντός ολίγων λεπτών μετά την ολοκλήρωσή της.
Όλα τα δεδομένα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος φυλάσσονται ηλεκτρονικά στον ιατρικό σας φάκελο για μελλοντική αναφορά.

Κλείστε Ραντεβού
Ειδικός Καρδιολόγος Δρ. Γεώργιος Μίχας

Κλείστε Ραντεβού

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας καλώντας στο 6936654466 ή να μας στείλετε μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Συμβουλές Υγείας

Εγγραφτείτε στο newsletter μας για να μην χάσετε μοναδικές συμβουλές και άρθρα για να βελτιώσετε την υγεία σας.