Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπόταση)
Στην περίπτωση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης (ή υπότασης) το αίμα ασκεί ασυνήθιστα χαμηλή πίεση στις αρτηρίες.
Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση - Υπόταση
Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε το παρακάτω κείμενο δείτε εδώ τι ακριβώς είναι η αρτηριακή πίεση, ποια είναι τα φυσιολογικά της όρια και πώς τη μετράμε.
Στην περίπτωση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης (ή υπότασης) το αίμα ασκεί ασυνήθιστα χαμηλή πίεση στις αρτηρίες. Σε υγιείς ενήλικες η ιδανική αρτηριακή πίεση είναι κάτω από 120 mmHg για την συστολική και κάτω από 80 mmHg για τη διαστολική. Ωστόσο, μία αρτηριακή πίεση χαμηλότερη από 90/60 mmHg συνήθως θεωρείται ως χαμηλή.
Ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) επηρεάζει περίπου έναν στους τρεις, η χαμηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει πολύ λιγότερους ανθρώπους. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, σε ένα υγιές άτομο, δεν είναι συνήθως ανησυχητική. Ο γιατρός σας θα θεωρήσει επικίνδυνη τη χαμηλή αρτηριακή πίεση μόνο εάν συνοδεύεται από συμπτώματα. Ακόμη και τότε, η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως αλλαγές στον τρόπο ζωής και σπανιότερα φαρμακευτική αγωγή.
Συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- Λιποθυμία
- Ζάλη
- Ναυτία
- Θολή όραση
- Κούραση
- Έλλειψη συγκέντρωσης
Κύριες αιτίες που προκαλούν χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Ορθοστατική υπόταση. Πρόκειται για μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν σηκώνεστε από καθιστή ή ύπτια (όταν είστε ξαπλωμένος/η) θέση. Είναι πιο συνηθισμένη σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, όπως αφυδάτωση, παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι, εγκυμοσύνη, διαβήτης, καρδιακά προβλήματα κ.λπ..
- Παρατεταμένη ορθοστασία. Μερικοί άνθρωποι, κυρίως οι νέοι, μπορεί να εμφανίσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση εάν βρίσκονται σε όρθια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Εγκυμοσύνη. Επειδή το κυκλοφορικό σύστημα επεκτείνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αρτηριακή πίεση είναι πιθανό να μειωθεί. Αυτό είναι φυσιολογικό και η αρτηριακή πίεση επιστρέφει συνήθως στα επίπεδα πριν από την εγκυμοσύνη μετά τον τοκετό.
- Φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση: διουρητικά ή και άλλα φάρμακα που δίνονται για αντιμετώπιση της υπέρτασης, βήτα αναστολείς και παρόμοια καρδιολογικά φάρμακα, φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη νόσο του Πάρκινσον, αντικαταθλιπτικά σκευάσματα, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη στυτική δυσλειτουργία, ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ.
- Καρδιολογικά προβλήματα όπως χαμηλός καρδιακός ρυθμός (βραδυκαρδία), βαλβιδοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή προσβολή.
- Ενδοκρινολογικά προβλήματα όπως υπογλυκαιμία, σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ..
- Διατροφικές ελλείψεις. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 και φυλικού οξέος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναιμία και αυτή με τη σειρά της σε χαμηλή αρτηριακή πίεση.
- Μεγάλη αιμορραγία όπως μπορεί να συμβεί σε σοβαρό τραυματισμό.
- Σηπτικό σοκ. Πρόκειται για σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από την είσοδο μικροβίων στην κυκλοφορία του αίματος.
- Αναφυλακτικό σοκ. Πρόκειται για αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα, τρόφιμα όπως τα φιστίκια ή τα τσιμπήματα μελισσών και σφηκών.
Πώς θεραπεύεται η χαμηλή αρτηριακή πίεση;
Μία μεμονωμένη μέτρηση η οποία δείχνει χαμηλή αρτηριακή πίεση, δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Ωστόσο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον καρδιολόγο εάν εμφανιστούν συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία, λιποθυμία κ.λπ.. Για να βοηθήσετε τον καρδιολόγο σας στη διάγνωση, διατηρήστε αρχείο των συμπτωμάτων καθώς και των δραστηριοτήτων σας όταν τα βιώσετε για πρώτη φορά.
Παρακάτω είναι μερικά από τα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση:
- Να σηκώνεστε από το κρεβάτι χωρίς βιασύνη (για παράδειγμα μπορείτε να κάτσετε για μερικά λεπτά στην άκρη του κρεβατιού) και να κάνετε άλλες απλές δραστηριότητες, όπως το να τεντωθείτε μερικές φορές πριν σηκωθείτε. Αυτό αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και ενισχύει τη ροή του αίματος.
- Να μην στέκεστε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να αποφύγετε την υπόταση που προκαλείται από την παρατεταμένη ορθοστασία.
- Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ και να αποφύγετε τη λήψη καφεΐνης τη νύχτα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
- Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών και αλατιού. Η κατανάλωση αρκετών υγρών βοηθά στην αύξηση του όγκου αίματος, ενώ το αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης. Ωστόσο, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού αυξήσετε την πρόσληψη αλατιού.
- Μερικές φορές, η χαμηλή αρτηριακή πίεση προκαλείται από υποκείμενα ενδοκρινολογικά προβλήματα. Εάν ο καρδιολόγος σας το υποψιάζεται, μπορεί να σας παραπέμψει σε ενδοκρινολόγο.
- Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι η τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή σας προκαλεί χαμηλή αρτηριακή πίεση, πιθανώς να σας αλλάξει τη δόση ή να σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
- Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήστε κάλτσες συμπίεσης, οι οποίες με την πίεση που ασκούν στα πέλματα, τα πόδια και την κοιλιά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
- Φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως, η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αντιμετωπιστεί κάνοντας τις αναφερόμενες αλλαγές. Η φαρμακευτική αγωγή σπάνια συνταγογραφείται.
Εάν θέλετε να μάθετε αν είναι απαραίτητη η θεραπεία της χαμηλής αρτηριακής σας πίεσης, προγραμματίστε μια συμβουλευτική επίσκεψη με τον ειδικό καρδιολόγο Δρ. Γ. Μίχα προκειμένου να λύσετε όλους τους προβληματισμούς σας με βάση τα διαγνωστικά σας αποτελέσματα και τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.