Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης
Holter Πίεσης

Holter Πίεσης

Το Holter πίεσης είναι μία μη επεμβατική μέθοδος μέτρησης της αρτηριακής πίεσης για 24 ώρες και αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο προκειμένου να τεθεί γρήγορα και αξιόπιστα η διάγνωσης της υπέρτασης.

Holter πίεσης (ή 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης)

Το holter πίεσης (ή 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης) είναι μία μη επεμβατική μέθοδος μέτρησης της αρτηριακής πίεσης για 24 ώρες, ενώ ο ασθενής συνεχίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό ο καρδιολόγος μπορεί να ελέγξει τις διακυμάνσεις της αρτηριακής σας πίεσης καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με μεγάλη ακρίβεια.

Πώς πραγματοποιείται;

Η 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης γίνεται μέσω μίας φορητής συσκευής, που αποτελείται από μία περιχειρίδα η οποία φοριέται στον βραχίονα (μπράτσο) σας και είναι προσαρτημένη σε μία μικρή συσκευή εγγραφής που τοποθετείται στη μέση ή στο λαιμό σας. Ουσιαστικά είναι, δηλαδή, ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο το οποίο μετράει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 24ώρου την πίεσή σας και έχει το πλεονέκτημα ότι όλες οι μετρήσεις καταχωρούνται αυτόματα σε ένα ειδικό «καταγραφικό», επιτρέποντας την ανάλυση στο ιατρείο μετά το πέρας της εξέτασης. Συνήθως οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης γίνονται κάθε 15 - 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και 30 – 60 λεπτά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο προγραμματισμός και η τοποθέτηση της συσκευής είναι μια απλή διαδικασία που διαρκεί μερικά λεπτά. Ο εξεταζόμενος φέρει τη συσκευή (συνήθως εντός μιας μικρής θήκης) για ένα 24ωρο, ενώ επιτελεί τις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες. Μετά την πάροδο του 24ώρου η συσκευή αποσυνδέεται από τον ασθενή και η καταγραφή μεταφέρεται σε υπολογιστή, όπου αναλύονται τα αποτελέσματα με τη χρήση ειδικού λογισμικού.

Τι πρέπει να κάνω πριν την τοποθέτηση του Holter πίεσης;

Αν και δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία για την εξέταση καλό είναι να φορέσετε ρούχα άνετα, που δεν σας εφαρμόζουν στενά και κατά προτίμηση κοντομάνικο μπλουζάκι.

Τι πρέπει να κάνω κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

 • Για να επιτρέψετε στο μηχάνημα να λειτουργεί σωστά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο σωλήνας που συνδέει την περιχειρίδα στη συσκευή δεν είναι στριμμένος ή λυγισμένος
 • Κατά τη διάρκεια της κάθε μέτρησης, θα πρέπει: να μην μιλάτε, να καθίσετε αν αυτό είναι δυνατόν, η περιχειρίδα να βρίσκεται περίπου στο ύψος της καρδιάς σας, να κρατάτε το χέρι σας ακίνητο και να μην σταυρώνετε τα πόδια σας.
 • Ο καρδιολόγος σας μπορεί να σας ζητήσει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ενώ φέρετε το holter πίεσης. Είναι σημαντικό να θυμάστε τι ώρα πήγατε για ύπνο, τι ώρα σηκωθήκατε και αν και πότε πήρατε φάρμακα.
 • Κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μείνετε σε ύπτια θέση (ανάσκελα), με τη συσκευή τοποθετημένη στο πλάι σας, για καλύτερη ποιότητα καταγραφής.
 • Αν και μπορείτε να ακολουθήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα (αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς στόχους της εξέτασης), αυτό δεν ισχύει για το τρέξιμο και τη γυμναστική. Μπορείτε όμως να βγείτε βόλτα και να περπατήσετε ακόμη και γρήγορα.

Σε ποιους ασθενείς ενδείκνυται;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που εκδόθηκαν το 2018, ένδειξη για 24ωρη καταγραφή έχουν ασθενείς με:

 • «Υπέρταση λευκής μπλούζας» που προκαλείται από το άγχος κατά τη διάρκεια μίας ιατρικής επίσκεψης.
 • «Συγκεκαλυμμένη υπέρταση», δηλαδή, πραγματική υπέρταση με φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο.
 • Ανθεκτική υπέρταση, δηλαδή, δύσκολα θεραπευόμενη υπέρταση όπου το holter πίεσης είναι πολύ βοηθητικό στη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων, αλλά και στην επιβεβαίωση εάν η ανθεκτική υπέρταση είναι αληθής ή όχι.
 • Σημαντική μεταβλητότητα των τιμών της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο, στην ίδια ή σε διαφορετικές επισκέψεις.
 • Συμπτώματα υπότασης ενώ λαμβάνουν αντιϋπερτασική θεραπεία.
 • Υπερτασική απάντηση στην άσκηση.
 • Με/ή χωρίς αντιϋπερτασική θεραπεία που εμφανίζουν ορθοστατική ή μεταγευματική υπόταση.
 • Υπέρταση προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της αντιϋπερτασικής αγωγής που λαμβάνουν (ιδίως σε εκείνους που είναι υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα).
 • Υποψία παρουσίας νυχτερινής υπέρτασης (π.χ. υπνική άπνοια, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική νόσος, ενδοκρινοπάθειες).

Η 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος γρήγορου και αξιόπιστου καθορισμού της διάγνωσης της υπέρτασης, χωρίς να χρειάζεται να επωμίζεται ο ασθενής το βάρος πολλαπλών μετρήσεων στην οικία του ή σε κάποιο φαρμακείο, όπως συχνά γίνεται.

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα και πότε τα λαμβάνω;

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της 24ωρης καταγραφής αρτηριακής πίεσης, είναι ο μέσος όρος της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου για μια πλήρη περίοδο 24 ωρών καθώς επίσης και για τις ώρες που το άτομο είναι ξύπνιο και κοιμάται.

Πιο συγκεκριμένα, η αρτηριακή υπέρταση με βάση τον μέσο όρο των καταγραφών ορίζεται ως εξής:

 • Για τον μέσο όρο της 24ωρης καταγραφής: Συστολική ≥ 130mmHg και/ή διαστολική ≥ 80mmHg
 • Για τις πρωινές μετρήσεις: Συστολική ≥ 135mmHg και/ή Διαστολική ≥ 85mmHg
 • Για τις νυχτερινές μετρήσεις: Συστολική ≥ 120mmHg και/ή Διαστολική ≥ 70mmHg

Θα λάβετε τα αποτελέσματα της εξέτασης μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωσή της.

Όλα τα δεδομένα του holter πιέσεως φυλάσσονται ηλεκτρονικά στον ιατρικό σας φάκελο για μελλοντική αναφορά.

Ποια είναι τα πιθανά μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη χρήση του Holter πιέσεως;

 • Μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να ανεχθούν την περιχειρίδα για 24 ώρες. 
 • Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να διαταραχθεί η εργασία ή ο ύπνος τους, λόγω του θορύβου και της πίεσης που ασκείται από τη συσκευή στον βραχίονα κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
 • Για όσο χρονικό διάστημα φέρετε το Holter δεν μπορείτε να κάνετε μπάνιο.
 • Η παρουσία αρρυθμιών μπορεί να επηρεάσει τις μετρήσεις του Holter πιέσεως.
Κλείστε Ραντεβού
Ειδικός Καρδιολόγος Δρ. Γεώργιος Μίχας

Κλείστε Ραντεβού

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας καλώντας στο 6936654466 ή να μας στείλετε μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Συμβουλές Υγείας

Εγγραφτείτε στο newsletter μας για να μην χάσετε μοναδικές συμβουλές και άρθρα για να βελτιώσετε την υγεία σας.