Νυχτερινή Οξυμετρία

Νυχτερινή Οξυμετρία

Η νυχτερινή οξυμετρία εκτιμάει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και την καρδιακή συχνότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιείται με ειδικό παλμικό οξύμετρο και ενδείκνυται σε ασθενείς για την ανίχνευση υπνικής άπνοιας.

Τι είναι η νυχτερινή οξυμετρία και τι μας δείχνει;

Η νυχτερινή οξυμετρία είναι μια απλή δοκιμασία που πραγματοποιείται με τη χρήση μικρής συσκευής, η οποία εκτιμάει τον κορεσμό του αίματος σε οξυγόνο ή πιο απλά τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, ενώ καταγράφει και την καρδιακή συχνότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βασίζεται στην αρχή λειτουργίας της μεθόδου της παλμικής οξυμετρίας. Η νυχτερινή οξυμετρία προσδιορίζει με ακρίβεια την καρδιοαναπνευστική κατάσταση των ασθενών και εντοπίζει έγκαιρα εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υποξαιμίας.

Πώς πραγματοποιείται;

Ο καρδιολόγος θα τοποθετήσει έναν αισθητήρα στο δάχτυλό σας (όπως εκείνον του παλμικού οξύμετρου) και μία συσκευή καταγραφής μετρήσεων, η οποία τοποθετείται στη μέση ή στο λαιμό σας. Για καλύτερη καταγραφή θα πρέπει να έχετε κοντά νύχια, ενώ θα πρέπει να αφαιρέσετε το βερνίκι νυχιών. Ο προγραμματισμός και η τοποθέτηση του νυχτερινού παλμικού οξύμετρου είναι μια απλή διαδικασία που διαρκεί μερικά λεπτά. Θα πάρετε μαζί σας τη συσκευή (μέσα σε μια μικρή θήκη) και θα την κρατήσετε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ κοιμάστε για συνεχή παρακολούθηση.

Μετά την πάροδο του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος η συσκευή αποσυνδέεται από τον ασθενή και η καταγραφή μεταφέρεται σε υπολογιστή, όπου αναλύονται τα αποτελέσματα με τη χρήση ειδικού λογισμικού. Στη συνέχεια, ο καρδιολόγος θα μελετήσει τις πληροφορίες και τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί ώστε να καθορίσει εάν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος με παραπομπή σε πνευμονολόγο.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Οι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ακρίβεια των μετρήσεων του νυχτερινού παλμικού οξυμέτρου είναι οι ίδιοι με εκείνους του παλμικού οξυμέτρου.

Σε ποιους ενδείκνυται;

Η νυχτερινή οξυμετρία αποτελεί μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες μεθόδους για:

  • την ανίχνευση της άπνοιας ύπνου (ή υπνικής άπνοιας), η οποία αποτελεί αναπνευστική διαταραχή του ύπνου με πολλές επιπτώσεις στην καρδιοαναπνευστική, αλλά και στη συνολική υγεία του ασθενούς
  • τον προσδιορισμό της σοβαρότητας και τον έλεγχο της θεραπείας της άπνοιας ύπνου
  • τη διαχείριση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας
  • τη διαχείριση διάμεσων πνευμονικών παθήσεων
  • τη διαχείριση νευρομυϊκών διαταραχών


Τα τελευταία χρόνια πολλά καρδιολογικά νοσήματα, όπως κολπική μαρμαρυγή, υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια, συνδέονται με το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας. Για το λόγο αυτό, αν ο καρδιολόγος σας έχει υποψία ότι μπορεί να πάσχετε από υπνική άπνοια θα σας τοποθετήσει το νυχτερινό παλμικό οξύμετρο. Εάν η δοκιμασία είναι παθολογική τότε θα σας παραπέμψει σε πνευμονολόγο.

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα και πότε τα λαμβάνω;

Η νυχτερινή παλμική οξυμετρία, επιτρέπει στον καρδιολόγο σας να έχει πλήρη εικόνα του κορεσμού αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο και της καρδιακής σας συχνότητας ενώ κοιμάστε. Οι ενδείξεις που έχουν καταγραφεί στο νυχτερινό παλμικό οξύμετρο, θα μεταφορτωθούν στον υπολογιστή και στον ηλεκτρονικό ιατρικό σας φάκελο ενώ, μέσα σε μερικές ημέρες, ο καρδιολόγος σας θα σας παρουσιάσει τα αποτελέσματα βασισμένος και στο ιατρικό ιστορικό σας.

Σε γενικές γραμμές, σε φυσιολογικούς ανθρώπους η μέση τιμή του κορεσμού οξυγόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι 96%, ενώ ο κορεσμός οξυγόνου δεν πέφτει κάτω από 90%. Μειωμένες τιμές μπορεί να υποδεικνύουν ένα υποκείμενο καρδιοαναπνευστικό πρόβλημα. Οι μετρήσεις της συσκευής καθορίζουν, εάν κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου πέφτουν κάτω από το φυσιολογικό ή εάν έχετε περιοδικές πτώσεις των επιπέδων οξυγόνου (αποκορεσμός) κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότεροι δείκτες που καταγράφονται είναι ο μέσος κορεσμός αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο, το χρονικό διάστημα με κορεσμό αιμοσφαιρίνης κάτω του 90%, ο αριθμός των αποκορεσμών ανά ώρα καταγραφής και η μέση καρδιακή συχνότητα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νυχτερινής οξυμετρίας;

  • Η νυχτερινή παλμική οξυμετρία είναι μία απλή, ασφαλής, αξιόπιστη, μη επεμβατική και ανώδυνη μέθοδος η οποία βοηθά στη συνεχή παρακολούθηση του κορεσμού αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο και της καρδιακής συχνότητας του ασθενούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Η έγκαιρη ανίχνευση της υπνικής άπνοιας συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση παθήσεων που σχετίζονται με αυτήν, όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και στυτική δυσλειτουργία.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της νυχτερινής οξυμετρίας;

  • Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δερματικό ερεθισμό στο σημείο που είχε τοποθετηθεί η συσκευή (μετά από πολύωρη χρήση).
  • Εάν τοποθετηθεί πολύ σφιχτά ή χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, το νυχτερινό παλμικό οξύμετρο μπορεί να περιορίσει την αιμάτωση της περιοχής. Εάν νιώσετε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον καρδιολόγο σας.
  • Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη χρήση του νυχτερινού παλμικού οξύμετρου είναι η καταγραφή λανθασμένων μετρήσεων. Η ακρίβεια των μετρήσεων εξαρτάται από την κατάλληλη τοποθέτηση του παλμικού οξύμετρου στον ασθενή, ενώ, ακόμη και μικρές αλλαγές στη θέση του μπορούν να προκαλέσουν ανακριβείς ενδείξεις. Για παράδειγμα, ένα άτομο το οποίο περιστρέφεται στον ύπνο του μπορεί να μετακινήσει τη συσκευή, προκαλώντας λανθασμένες μετρήσεις.
  • Παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες και περιφερική αρτηριακή νόσος επηρεάζουν τη ροή του αίματος και επομένως και τις μετρήσεις του νυχτερινού παλμικού οξύμετρου οι οποίες βασίζονται στην παλμική ροή του αίματος.
  • Οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά τον τύπο της νόσου που προκαλεί τα επεισόδια αποκορεσμού (αποφρακτικού, μεικτού, κεντρικού τύπου άπνοια ή υπόπνοια).
  • Η νυχτερινή παλμική οξυμετρία επιτρέπει τον έλεγχο για υπνική άπνοια σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή νόσο, αλλά είναι μάλλον ανεπαρκής για τον αποκλεισμό ήπιων περιπτώσεων. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα εμφάνισης διακοπών αναπνοής (απνοιών και υποπνοιών) κατά τη διάρκεια του ύπνου χωρίς μεταβολή του κορεσμού αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Για την οριστική διάγνωση υπνικής άπνοιας και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ο καρδιολόγος σας θα σας παραπέμψει σε πνευμονολόγο.
Κλείστε Ραντεβού
Ειδικός Καρδιολόγος Δρ. Γεώργιος Μίχας

Κλείστε Ραντεβού

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας καλώντας στο 6936654466 ή να μας στείλετε μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Συμβουλές Υγείας

Εγγραφτείτε στο newsletter μας για να μην χάσετε μοναδικές συμβουλές και άρθρα για να βελτιώσετε την υγεία σας.