Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων τεχνολογίας mRNA που αφορούν στην καρδιά

Μάθετε περισσότερα για τη μυοκαρδίτιδα και την περικαρδίτιδα, τα συμπτώματα και την επικινδυνότητά τους.

mRNA εμβόλια και καρδιά

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων mRNA που αφορούν στην καρδιά;

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα αποτελούν φλεγμονές της καρδιάς που οφείλονται κυρίως σε ιογενείς λοιμώξεις. Προσφάτως, ανακοινώθηκαν περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες που είχαν εμβολιαστεί με εμβόλια τεχνολογίας mRNA έναντι του κορωνοϊού. Τα περιστατικά αυτά είναι σπάνια αφού εμφανίζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) των ΗΠΑ, με συχνότητα 40,6 περιστατικά ανά 1.000.000 δεύτερες δόσεις mRNA εμβολίων σε άτομα ηλικίας 12-29 ετών. Παρόλο, που η μυοκαρδίτιδα αποτελεί μία κατάσταση που ενδεχομένως να συνοδεύεται από επιπλοκές, η πλειονότητα των περιστατικών που συνδέθηκαν με τα εμβόλια ήταν ήπιας μορφής και παρουσίασαν πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων εντός μερικών ημερών.

Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας είναι συχνότερα σε αγόρια και νεότερους άνδρες και εμφανίζονται πιο συχνά εντός μερικών ημερών (πιο συχνά τη δεύτερη μέρα) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Το κυριότερο σύμπτωμά τους είναι ο πόνος στο στήθος, ο οποίος συνήθως συνοδεύεται από αύξηση των επιπέδων καρδιακών ενζύμων στο αίμα (αν πρόκειται για μυοκαρδίτιδα), αλλοιώσεις στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και παθολογικά ευρήματα στον απεικονιστικό έλεγχο της καρδιάς. Εάν προκύψουν, η χρονική περίοδος για την επιστροφή στις προηγούμενες δραστηριότητες και στην άσκηση πρέπει να συζητηθεί με καρδιολόγο.

Ως τις 31/05/2021 στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) είχαν καταγραφεί 145 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μεταξύ των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο Comirnaty (Pfizer/Biontech) και 19 ανάμεσα σε εκείνους που εμβολιάσθηκαν με το Spikevax (Moderna). Επιπρόσθετα, 138 περιστατικά περικαρδίτιδας καταγράφηκαν μετά τη χρήση του Comirnaty και 19 περιστατικά μετά τη χρήση του Spikevax. Εκτιμάται ότι περίπου 177 εκατομμύρια δόσεις Comirnaty και 20 εκατομμύρια δόσεις Spikevax είχαν χορηγηθεί στον ΕΟΧ ως τις 31/05/2021.

Αντί επιλόγου

Πρέπει να τονιστεί ότι παρά τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως αλλεργικές αντιδράσεις, πόνος και οίδημα/ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγία, μυαλγία, ρίγος, αρθραλγίες, πυρετός, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα), το όφελος από τα εμβόλια για προστασία από την COVID-19 υπερτερεί των όποιων κινδύνων. Εμβολιαζόμαστε λοιπόν, εμείς και τα παιδιά μας, για να μείνουμε ασφαλείς.

 

Πηγές: Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Κλείστε Ραντεβού
Ειδικός Καρδιολόγος Δρ. Γεώργιος Μίχας

Κλείστε Ραντεβού

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας καλώντας στο 6936654466 ή να μας στείλετε μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Συμβουλές Υγείας

Εγγραφτείτε στο newsletter μας για να μην χάσετε μοναδικές συμβουλές και άρθρα για να βελτιώσετε την υγεία σας.