Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης
Holter πίεσης

Προληπτικός Καρδιολογικός έλεγχος

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Για το λόγο αυτό ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος ενδείκνυται σε τακτική βάση για τους άνδρες άνω των 40 ετών και για τις γυναίκες άνω των 50 ετών (ή σε εμμηνόπαυση).

Γιατί είναι σημαντικός ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος και τι μας δείχνει;

Η πρόληψη είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Προτεραιότητα, λοιπόν, του πρότυπου καρδιολογικού κέντρου Cardio Health αποτελεί η πρόληψη, η οποία συνιστά τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των καρδιολογικών παθήσεων. Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση καρδιακών συμπτωμάτων, την άμεση αντιμετώπιση πιθανών νοσημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξεταζόμενων. Η τακτική επίσκεψη στον καρδιολόγο βοηθά στο να προσδιοριστούν τυχόν συμπτώματα ή παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, αιφνίδιου θανάτου, καθώς και άλλων «σιωπηλών» και δυνητικά θανατηφόρων καταστάσεων. Η έγκαιρη ανίχνευσή τους βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητα και την υγεία του ανθρώπου, αυξάνει τα έτη ζωής και προλαμβάνει σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις μέσω του εντοπισμού σημείων ή πιθανών παραγόντων κινδύνου που συμβάλουν σε αυτές.

Πώς πραγματοποιείται;

Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 1. Ιατρικό ιστορικό και Καρδιολογική εξέταση: ο καρδιολόγος σας μετά την καρδιολογική εξέταση και την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού σας, θα εκτιμήσει παράγοντες κινδύνου που επιβαρύνουν την καρδιά σας. Το πλήθος των καρδιολογικών εξετάσεων που θα σας προτείνει ο καρδιολόγος εξαρτάται από την ηλικία σας, τους παράγοντες κινδύνου και τη συνολική κατάσταση της υγείας σας. Ορισμένες εξετάσεις είναι περιττές για άτομα χαμηλού κινδύνου, μπορεί όμως, να είναι απαραίτητες για εκείνους που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου ή για τον αποκλεισμό υποψίας καρδιολογικής πάθησης (π.χ. στεφανιαία νόσο). Ενδεικτικά, οι καρδιολογικές εξετάσεις που μπορεί να διεξάγει ή να σας προτείνει ο καρδιολόγος σας είναι οι παρακάτω:
 2. Έγκαιρη μελέτη και αξιολόγηση συμπτωμάτων: σύμφωνα με τα ευρήματα του καρδιολογικού ελέγχου, ο καρδιολόγος θα προσδιορίσει αν υπάρχουν τυχόν προειδοποιητικά σημεία ή συμπτώματα που οδηγούν στην πρώιμη διάγνωση πιθανών καρδιαγγειακών παθήσεων.
 3. Καρδιολογική καθοδήγηση και παρακολούθηση: πιθανώς να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ,αλλά και έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, όταν χρειάζεται, για την τροποποίηση παραγόντων κινδύνου, τη βελτίωση της καθημερινότητάς σας και τη θωράκιση της υγείας σας. Στο κέντρο μας, με την ταυτόχρονη παρακολούθηση από καρδιολόγο και κλινικό διαιτολόγο, θα διασφαλίσετε όχι μόνο υγιή καρδιά αλλά και υγιεινή διατροφή.

Σε ποιους ενδείκνυται;

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο σε τακτική βάση για τους άνδρες άνω των 40 ετών και για τις γυναίκες άνω των 50 ετών (ή σε εμμηνόπαυση). Ο τακτικός έλεγχος της καρδιάς πρέπει να ξεκινάει ακόμη και πριν από την ηλικία αυτή εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου (π.χ. υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτης, κάπνισμα, κακή διατροφή, καθιστική ζωή). Η συχνότητα του τακτικού καρδιολογικού ελέγχου εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας της καρδιάς σας και τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου.

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα και πότε τα λαμβάνω;

Ο καρδιολόγος σας μέσα από λεπτομερή ανάλυση των κλινικών σας εξετάσεων και του ιατρικού ιστορικού σας επιδιώκει να εντοπίσει κάθε πιθανό παράγοντα κινδύνου που επιβαρύνει την καρδιά σας. Μέσα από τις κλινικές εξετάσεις προσπαθεί να εντοπίσει μεταξύ άλλων τυχόν:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
 • Υψηλή χοληστερίνη 
 • Καρδιακούς ήχους μη φυσιολογικούς (φυσήματα)
 • Αρρυθμίες (π.χ. κολπική μαρμαρυγή)
 • Στεφανιαία νόσο
 • Περιφερική αρτηριακή νόσο
 • Άπνοια ύπνου (ή υπνική άπνοια)
 • Σακχαρώδη διαβήτη

Τα αποτελέσματα των περισσότερων εξετάσεων τα λαμβάνετε αμέσως ή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο καρδιολόγος σας θα αξιοποιήσει όλες τις πληροφορίες προκειμένου να διαμορφώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας το οποίο καλύπτει τις προσωπικές σας ανάγκες και την υγεία της καρδιάς σας. Στόχος όλων των εξετάσεων που περιλαμβάνει ο προληπτικός καρδιολογικός ελέγχος είναι η πρόληψη παρά η εκ των υστέρων αντιμετώπιση τυχόν καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου;

 • Ο καρδιολόγος σας μελετώντας τα ευρήματα του καρδιολογικού σας ελέγχου θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η καρδιά καθώς και τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. 
 • Γνωρίζοντας την ακριβή κατάσταση της υγείας σας μπορείτε να βελτιώσετε τομείς και συνήθειες στον τρόπο ζωής σας αποφεύγοντας μελλοντικές επιπλοκές και δυσάρεστες καταστάσεις. 
 • Ο καρδιολόγος σας βασισμένος στο ιατρικό ιστορικό σας και τις ιδιαίτερες ανάγκες σας θα συζητήσει μαζί σας και θα σας συστήσει πιθανώς αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ή στη φαρμακευτική σας αγωγή με στόχο τη βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας.
 • Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι ο ασφαλέστερος και πληρέστερος τρόπος για να μάθετε εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Κλείστε Ραντεβού
Ειδικός Καρδιολόγος Δρ. Γεώργιος Μίχας

Κλείστε Ραντεβού

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας καλώντας στο 6936654466 ή να μας στείλετε μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Συμβουλές Υγείας

Εγγραφτείτε στο newsletter μας για να μην χάσετε μοναδικές συμβουλές και άρθρα για να βελτιώσετε την υγεία σας.