Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης
Λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας μετράμε τη λιπώδη και την άλιπη μάζα (μυϊκή μάζα, υγρά, οστά) του σώματος και με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη εικόνα για το σώμα του κάθε εξεταζόμενου.

Τι είναι η λιπομέτρηση;

Η λιπομέτρηση (ανάλυση σύστασης σώματος) μας επιτρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη εικόνα για το σώμα του κάθε εξεταζόμενου. Το λίπος είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, αλλά όταν υπερβαίνει τα φυσιολογικά επίπεδα, το αποτέλεσμα είναι η παχυσαρκία – ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες είναι σήμερα υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ενώ οι ίδιες ανησυχητικές στατιστικές ισχύουν και για παιδιά και εφήβους.

Ο λιπομετρητής Tanita που χρησιμοποιούμε έχει εγγυημένη ακρίβεια και αξιοπιστία, βάσει πολυετών ερευνών πάνω στην τεχνολογία βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA) και στην ανάλυση σύστασης σώματος από ερευνητικά κέντρα παγκόσμιου κύρους. Η τμηματική ανάλυση της σύστασης σώματος γίνεται με μεγάλη ακρίβεια, μέσω μη επεμβατικής τεχνολογίας βιο-εμπέδησης πολλαπλών συχνοτήτων. Η ΒΙΑ βασίζεται στο γεγονός ότι η άλιπη μάζα σώματος, η οποία περιέχει μεγάλη ποσότητα υγρών και ηλεκτρολυτών, είναι καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ο λιπώδης ιστός κακός αγωγός.

Η διαδικασία της μέτρησης είναι ιδιαίτερα απλή και σύντομη, αφού διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Ο εξεταζόμενος ανεβαίνει στον λιπομετρητή Tanita MC-780P MA με γυμνά πόδια και κρατάει στα χέρια του τις ειδικές χειρολαβές. Ένα ανεπαίσθητο, χαμηλής έντασης ρεύμα διαπερνά για ελάχιστα δευτερόλεπτα το σώμα του εξεταζόμενου μέσω 8 διαφορετικών ηλεκτροδίων (2 σε κάθε άκρο). Ουσιαστικά, η μέτρηση εκτιμά τη συνολική αντίσταση που προκαλούν οι ιστοί στη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από το σώμα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται η συνολική σύσταση του σώματος σε νερό, άλιπη και λιπώδη μάζα.

Τα αποτελέσματα της μέτρησης εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής και στην συνέχεια εκτυπώνονται. Η μέτρηση γίνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών και ενήλικες.

Τι μετράμε με τον λιπομετρητή;

 • Βάρος, με μεγάλη ακρίβεια και επαναληψιμότητα μέτρησης.
 • Συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα και σε 5 διαφορετικά τμήματα (κορμός, δεξί χέρι, αριστερό χέρι, δεξί πόδι, αριστερό πόδι).
 • Συνολική λιπώδη μάζα στο σώμα και σε 5 διαφορετικά τμήματα του σώματος.
 • Κατανομή λιπώδους ιστού μεταξύ των άκρων του σώματος.
 • Συνολική άλιπη μάζα στο σώμα και σε 5 διαφορετικά τμήματα του σώματος.
 • Συνολική μυϊκή μάζα και σε 5 διαφορετικά τμήματα του σώματος.
 • Ισορροπία και διαβάθμιση μυϊκής μάζας και πρωτεΐνης σε 5 διαφορετικά τμήματα του σώματος για αξιολόγηση της μυϊκής επίδοσης.
 • Σπλαχνικό (κοιλιακό) λίπος, το οποίο είναι το λίπος περιβάλλει τα ζωτικά όργανα στην περιοχή του πυρήνα του σώματος γύρω από το στομάχι. Με την βοήθεια της μέτρησης αυτής αξιολογείται η προδιάθεση για μεταβολικά νοσήματα. 
 • Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) (αφού προηγηθεί μέτρηση ύψους). 
 • Οστική μάζα. Αφού επιτευχθεί κορυφαία οστική μάζα κατά την παιδική ηλικία και μέχρι την ηλικία των 40 ετών περίπου, η οστική μάζα παραμένει σταθερή. Μετά από την ηλικία αυτή παρατηρείται μία αργή και σταδιακή μείωση. Πολύ σημαντικός παράγοντας στην διατήρηση της σκελετικής υγείας και της οστικής μάζας είναι η σωστή διατροφή και η συστηματική φυσική δραστηριότητα. 
 • Συνολικά υγρά σώματος (TBW Kg) και επιμέρους ενδοκυττάριο (ICW) και εξωκυττάριο (ECW) υγρό για την αξιολόγηση πιθανού οιδήματος (ECW/TBW). Μία μέτρηση με ιδιαίτερη σπουδαιότητα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Μεταβολική ηλικία εξεταζόμενου. Η λειτουργία αυτή υπολογίζει τον Βασικό Μεταβολισμό του εξεταζόμενου και χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους υπολογίζει την ηλικία που αντιστοιχεί σε αυτόν. Εάν η μεταβολική ηλικία είναι υψηλότερη από την πραγματική ηλικία, υπάρχει μία ένδειξη ότι θα πρέπει να βελτιωθεί ο μεταβολικός ρυθμός του ατόμου. Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση συμβάλλουν στην διαμόρφωση υγιούς μυϊκού ιστού και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της μεταβολικής ηλικίας.
 • Γωνία Φάσης (Phase angle), η οποία είναι δείκτης της κυτταρικής υγείας και της ευεξίας. Αύξηση της γωνίας φάσης θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση της μυϊκής μάζας, μείωση των υγρών (μετά από λοίμωξη ή τραυματισμό είτε λόγω αφυδάτωσης) ή απώλεια λίπους. Μείωση της γωνίας φάσης θα μπορούσε να σημαίνει απώλεια μυϊκής μάζας, αύξηση των υγρών (π.χ. φλεγμονή ή λοίμωξη, αύξηση λίπους).

Ιδανικά η ανάλυση σύστασης σώματος θα πρέπει να αξιολογείται μαζί με τη μέτρηση μεταβολισμού.

Πώς να προετοιμαστείτε για τη μέτρηση;

Για να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία στη μέτρηση, ιδανικά θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Αποφυγή έντονης άσκησης 12 ώρες πριν τη μέτρηση
 • Αποφυγή αλκοόλ 8 ώρες πριν τη μέτρηση
 • Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων ή υγρών τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη μέτρηση
 • Η μέτρηση να μην γίνεται σε ημέρα περιόδου για τις γυναίκες
 • Επαναληπτικές μετρήσεις ιδανικά την ίδια ώρα της ημέρας για τον ίδιο εξεταζόμενο
 • Ούρηση πριν από τη μέτρηση
 • Να μην φορά ο εξεταζόμενος μεταλλικά αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα (π.χ. ζώνες, κοσμήματα)

Αντενδείξεις

Εγκυμοσύνη, βηματοδότης ή άλλη ηλεκτρική ιατρική συσκευή, κάποιο μεταλλικό αντικείμενο στο σώμα (λάμα).


Περισσότερα σχετικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος, το ιδανικό και υγιές βάρος καθώς και για τη λιπομέτρηση που μπορεί να πραγματοποιηθεί από την Κλινική Διαιτολόγο/ Διατροφολόγο και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής Δρ. Ρενάτα Μίχα (συνεργάτιδας του Cardio Health) μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα https://www.foodforhealth.gr/lipometrisi/.

Κλείστε Ραντεβού
Ειδικός Καρδιολόγος Δρ. Γεώργιος Μίχας

Κλείστε Ραντεβού

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας καλώντας στο 6936654466 ή να μας στείλετε μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Συμβουλές Υγείας

Εγγραφτείτε στο newsletter μας για να μην χάσετε μοναδικές συμβουλές και άρθρα για να βελτιώσετε την υγεία σας.