Πριν από τη διενέργεια του τεστ κοπώσεως γίνεται λήψη ιατρικού ιστορικού και ενδελεχής κλινική εξέταση. Ο καρδιολόγος αφού σας εξηγήσει αναλυτικά τη διαδικασία και απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας θα σας ζητήσει τη γραπτή σας συγκατάθεση για την τέλεση της δοκιμασίας.
Αρχικά ο καρδιολόγος θα σας ζητήσει να ξεντυθείτε από τη μέση και πάνω και να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι, ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Η προετοιμασία περιλαμβάνει καθαρισμό του δέρματος και ξύρισμα τυχόν τριχών από την περιοχή που θα τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια για την καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Αφού τοποθετηθούν τα 10 συνολικά ηλεκτρόδια και ληφθεί το αρχικό ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας σε ύπτια θέση, γίνεται και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Στη συνέχεια, θα κάτσετε στο εργομετρικό ποδήλατο όπου εκεί με τη βοήθεια του καρδιολόγου θα βρείτε την κατάλληλη θέση για εσάς. Πριν ξεκινήσετε την άσκηση θα σας δοθούν οδηγίες σχετικές με την διαδικασία που θα ακολουθήσει και θα σας ζητηθεί να αναφέρετε οποιοδήποτε σύμπτωμα νιώσετε (π.χ. πόνο, δύσπνοια, ζάλη). Αρχικά η άσκηση είναι εύκολη και προοδευτικά γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η ένταση της άσκησης είναι διαρκώς αυξανόμενη έτσι ώστε να αυξηθούν βαθμιαία οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση. Καθόλη τη διάρκεια του τεστ κοπώσεως γίνεται καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος καθώς και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε καθορισμένα χρονικά σημεία. O συνολικός χρόνος της άσκησης κυμαίνεται συνήθως από 6 ως 12 λεπτά και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, αλλά και τη φυσική σας κατάσταση. Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν επιτευχθεί η μέγιστη προβλεπόμενη καρδιακή συχνότητα για την ηλικία σας, η οποία υπολογίζεται με την αφαίρεση της ηλικίας σας σε έτη από τον αριθμό 220. Για παράδειγμα, αν είστε 60 ετών η τιμή της καρδιακής συχνότητας που πρέπει να φτάσετε είναι 220 - 60 = 160 παλμοί. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η διαδικασία διακόπτεται όταν έχει επιτευχθεί το 85% της μέγιστης προβλεπόμενης καρδιακής συχνότητας (υπομέγιστη δοκιμασία κόπωσης). Το όριο του 85% είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ώστε να μπορεί να είναι η δοκιμασία διαγνωστική. Το τεστ κοπώσεως διακόπτεται επίσης όταν:
- εμφανιστεί θωρακικός πόνος μέτριας ή σοβαρής έντασης συμβατός με στηθάγχη
- εμφανιστούν ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις συμβατές με μυοκαρδιακή ισχαιμία
- εμφανιστούν επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες (π.χ. κοιλιακή ταχυκαρδία)
- σημειωθεί πτώση στην αρτηριακή σας πίεση, ιδίως όταν συνοδεύεται από συμπτώματα συμβατά με μυοκαρδιακή ισχαιμία
- νιώσετε ζάλη ή τάση για λιποθυμία
- νιώσετε έντονη κόπωση ή έχετε άλλα συμπτώματα, όπως πόνο στα πόδια σας, που δεν σας επιτρέπουν να συνεχίσετε την άσκηση
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορείτε να ζητήσετε να σταματήσετε το τεστ κοπώσεως οποιαδήποτε στιγμή και για οποιονδήποτε λόγο.
Αφού τελειώσει η διαδικασία της άσκησης, ακολουθεί το στάδιο της αποκατάστασης κατά τη διάρκεια του οποίου (συνήθως 5 - 10 λεπτά) ξεκουράζεστε, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η αρτηριακή σας πίεση. Η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι δηλαδή περίπου 30 – 45 λεπτά.