Ζέστη και καρδιά

Μάθετε ποιες είναι οι επιπτώσεις του καύσωνα στην καρδιά και πως μπορείτε να προφυλαχθείτε.

Ζέστη και καρδιά

Πώς επηρεάζει ο ζεστός καιρός την καρδιά;

Ο ζεστός καιρός αναγκάζει το σώμα να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει τη  θερμοκρασία του πυρήνα του σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός, που επιβαρύνει  επιπλέον την καρδιά, τους πνεύμονες και τα νεφρά.

Σε μια ζεστή και υγρή μέρα, η  καρδιά μπορεί να κυκλοφορεί δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο αίμα κάθε λεπτό  σε σύγκριση με μια δροσερή μέρα. Αυτή η καταπόνηση του καρδιαγγειακού συστήματος αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, αρρυθμιών και καρδιακής  ανεπάρκειας σε ανθρώπους με αδιάγνωστη ή προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση. 

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμένετε σε όσο γίνεται δροσερό  περιβάλλον και να είστε καλά ενυδατωμένοι. 

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η αλληλεπίδραση  της μεγάλης ζέστης και των καρδιαγγειακών παθήσεων συμβάλλει στο ένα  τέταρτο περίπου των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη.

Όσο υψηλότερη είναι  η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Μια πρόσφατη μελέτη στο έγκριτο  περιοδικό Circulation εξέτασε τα ποσοστά καρδιαγγειακών θανάτων για επτά χρόνια  στο Κουβέιτ, όπου οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ιδιαιτέρως  υψηλές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της  αύξησης της θερμοκρασίας και του κινδύνου καρδιαγγειακών θανάτων, με τους  περισσότερους να συμβαίνουν μεταξύ θερμοκρασιών 35°C έως 42,8°C. 

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την καρδιά μπορούν να  δημιουργήσουν προβλήματα τις ζεστές μέρες.

Για παράδειγμα, οι β-αναστολείς  επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό και εμποδίζουν την ικανότητα της καρδιάς να  κυκλοφορεί το αίμα αρκετά γρήγορα ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματική  ανταλλαγή θερμότητας. Επιπρόσθετα, τα διουρητικά αυξάνουν την παραγωγή ούρων  και αυξάνουν με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο αφυδάτωσης. 

Ζεστός καιρός και καρδιακές παθήσεις 

Στηθάγχη

Εάν χρησιμοποιείτε σπρέι νιτρογλυκερίνης για τον έλεγχο της στηθάγχης σας, θα  πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός. Το σπρέι νιτρογλυκερίνης  μπορεί να διαστείλει γρήγορα τα αγγεία σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση της αρτηριακής σας πίεσης και να διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να  λιποθυμήσετε. 

Καρδιακή Ανεπάρκεια 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνετε σε δροσερό περιβάλλον εάν έχετε καρδιακή  ανεπάρκεια. Εάν σας έχουν συμβουλεύσει να περιορίσετε την πρόσληψη υγρών, μιλήστε με τον καρδιολόγο σας σχετικά με άλλους τρόπους για να παραμείνετε  δροσεροί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εάν παίρνετε διουρητικά και νιώθετε ζάλη, ενημερώστε τον καρδιολόγο σας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να  διακοπεί ή να μειωθεί η δοσολογία του διουρητικού (πάντα σε συνεννόηση με τον  καρδιολόγο σας). 

Θερμοπληξία 

Η απώλεια πολλών σωματικών υγρών μπορεί να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία  του σώματός σας, η οποία θα μπορούσε να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί  χωρίς θεραπεία. 

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:

 • εφίδρωση
 • κρύο κολλώδες δέρμα
 • ζάλη
 • λιποθυμία
 • μυϊκές κράμπες
 • θερμικό εξάνθημα
 • οίδημα (πρήξιμο) στους  αστραγάλους
 • ρηχή ή γρήγορη αναπνοή
 • ναυτία
 • εμετό

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος έχει υποστεί θερμοπληξία, ζητήστε αμέσως  ιατρική βοήθεια. 

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο; 

 • οι ηλικιωμένοι (ιδιαίτερα εάν είναι άνω των 75 ετών) και τα πολύ μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στη ρύθμιση της θερμοκρασίας τους και έτσι μπορεί να  κινδυνεύουν περισσότερο από ακραίες θερμοκρασίες 
 • άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων καρδιολογικών, πνευμονολογικών και νεφρολογικών προβλημάτων, διαβήτη και νόσου του Πάρκινσον
 • άτομα που δυσκολεύονται περισσότερο να αποφύγουν τη ζέστη ή να προσαρμόσουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, άνοια ή εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους.

 

Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι κινδυνεύουν εξαιτίας του ζεστού καιρού, ακόμη και αν διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο.

Όταν έχει καύσωνα είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τους φίλους και τους συγγενείς σας  για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά. 

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την καρδιά σας όταν  ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες; 

 • Παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό. Εάν σας έχουν πει να περιορίσετε  την πρόσληψη υγρών, επειδή για παράδειγμα έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, θα πρέπει  να μιλήσετε με τον καρδιολόγο σας. 
 • Αποφύγετε τη σόδα ή τους χυμούς φρούτων και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η σόδα και ο χυμός φρούτων μπορεί να επιβραδύνουν τη διέλευση του νερού  από το πεπτικό σύστημα στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπρόσθετα, ορισμένες  μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θερμοπληξίας κατά τη διάρκεια του καύσωνα. 
 • Επιλέξτε να τρώτε κρύα φαγητά, όπως σαλάτες και φρούτα, τα οποία έχουν υψηλή  περιεκτικότητα σε νερό και είναι καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων.
 • Προσπαθήστε να διατηρείτε το σπίτι σας δροσερό όταν παραμένετε σε εσωτερικό χώρο. Καλύψτε τα παράθυρα που εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως με παντζούρια ή  κουρτίνες. Ανοίξτε τα παράθυρα εάν έξω είναι πιο δροσερά από ό,τι μέσα στο σπίτι  σας. Κλείστε τα φώτα ή τον ηλεκτρικό εξοπλισμό που δε χρειάζεστε, καθώς η χρήση  τους αυξάνουν την εσωτερική θερμοκρασία. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή αν  διαθέτετε κλιματισμό. 
 • Μείνετε μακριά από τον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, δηλαδή μεταξύ 11 π.μ.  και 3 μ.μ.. 
 • Αν χρειαστεί να βγείτε έξω, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατέψετε το δέρμα σας. Το ηλιακό έγκαυμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να κρυώνει και  αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου και  ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα. Επίσης, εφαρμόστε άφθονο αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα 30 λεπτά πριν βγείτε  έξω. Εφαρμόστε ξανά ανά μία ώρα. 
 • Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση.

Τι μπορώ να κάνω αν νιώσω άρρωστος κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας; 

Αυτοί είναι τέσσερις γρήγοροι τρόποι για να νιώσετε καλύτερα μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά:

 • Μετακινηθείτε σε δροσερό μέρος 
 • Ξαπλώστε και σηκώστε ελαφρά τα πόδια σας 
 • Πίνετε άφθονο νερό 
 • Δροσίστε το δέρμα σας – για παράδειγμα κάνετε μπάνιο ή ψεκάστε το δέρμα σας με δροσερό νερό. Τα κρύα επιθέματα ή οι παγοκύστες στις μασχάλες ή γύρω από το λαιμό  είναι επίσης μια καλή λύση. 

Πηγές 

Κλείστε Ραντεβού
Ειδικός Καρδιολόγος Δρ. Γεώργιος Μίχας

Κλείστε Ραντεβού

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας καλώντας στο 6936654466 ή να μας στείλετε μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Συμβουλές Υγείας

Εγγραφτείτε στο newsletter μας για να μην χάσετε μοναδικές συμβουλές και άρθρα για να βελτιώσετε την υγεία σας.