O προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει απαραιτήτως την προσεκτική λήψη του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, την ενδελεχή καρδιολογική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν και ο υπέρηχος καρδιάς (triplex) δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, εντούτοις συμβάλλει σημαντικά στον προαθλητικό έλεγχο σε αθλούμενους κάθε ηλικίας εκτιμώντας την ανατομία και τη λειτουργικότητα της καρδιάς.
Αν ο αθλούμενος έχει συμπτώματα συμβατά με πιθανή στεφανιαία νόσο ή έχει υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο τότε ο έλεγχος θα πρέπει να συμπληρώνεται με τεστ κοπώσεως. Το τεστ κοπώσεως μπορεί επίσης να αξιολογήσει τη φυσική κατάσταση του αθλούμενου και τα συμπτώματα που εμφανίζει κατά την άσκηση, να μελετήσει την απόκριση της αρτηριακής του πίεσης καθώς και να αποκαλύψει αρρυθμίες που προκαλούνται κατά την άσκηση. Σε ενήλικες και ηλικιωμένους, ιδίως αν δεν έχουν λάβει ποτέ μέρος σε μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα, το τεστ κοπώσεως ή η εργο(σπιρο)μετρία είναι χρήσιμα εργαλεία για την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής υγείας του εξεταζόμενου, επιτρέποντας να γίνουν εξατομικευμένες προτάσεις σχετικά με τον τύπο και την ένταση της άσκησης. Αυτό που κάνει την εργομετρία να ξεχωρίζει είναι ότι κατά τη διάρκειά της παίρνουμε σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία τόσο της καρδιάς όσο και των πνευμόνων κατά την άσκηση.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί έλεγχος του αθλούμενου με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις (όπως μαγνητική καρδιάς, ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, στεφανιογραφία).