Αλκοόλ και καρδιαγγειακά νοσήματα
Μάθετε ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην καρδιά και πως μπορείτε να προφυλαχθείτε.
Αλκοόλ και καρδιαγγειακά νοσήματα
Ποια είναι η κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα μας;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στην Ελλάδα το 2016, η μέση ετήσια κατανάλωση καθαρού αλκοόλ από κατοίκους της χώρας άνω των 15 ετών ήταν 10,4 λίτρα.
Η ποσότητα αυτή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (9,8 λίτρα) και εμφανίζει διαχρονικά στασιμότητα, καθώς την περίοδο 2010-2016 παρέμεινε αμετάβλητη. Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος της κατανάλωσης αλκοόλ στην Ελλάδα (περίπου το 40%) αφορά μη καταγεγραμμένη επισήμως ποσότητα, καθώς παράγεται, διανέμεται και πουλιέται εκτός των επίσημων καναλιών.
Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ανά είδος αλκοόλ, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2016 το 45% αφορούσε στο κρασί, το 32% στην μπίρα και το 22% στα αλκοολούχα ποτά (π.χ. ουίσκι, βότκα).
Υψηλό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων που καταναλώνουν περιστασιακά πολύ αλκοόλ (τουλάχιστον 60 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ την ίδια μέρα μέσα στον τελευταίο μήνα) και φτάνει το 23,6% (38,7% για τους άνδρες και 9,6% για τις γυναίκες). Αυτή η περιστασιακή μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα υψηλή στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών (ένας στους δύο άνδρες και μία στις πέντε γυναίκες).
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς;
Αρχικά, αυτό που ιατρικά ορίζεται ως μεγάλη κατανάλωση μπορεί και να μη θεωρείται και τόσο μεγάλη για τους περισσότερους από εμάς.
Πολύ αλκοόλ είναι η κατανάλωση >2 ποτών την ημέρα για τους άνδρες και >1 ποτού την ημέρα για τις γυναίκες.
Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσης καθαρού αλκοόλ έως 100 γραμμάρια την εβδομάδα. Ένας μύθος που έχει επικρατήσει, είναι ότι το είδος του αλκοόλ έχει σχέση με την επίδρασή του στην υγεία μας. Φαίνεται όμως ότι ο κύριος παράγοντας στη σχέση κατανάλωσης αλκοόλ και καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η ποσότητα της αιθυλικής αλκοόλης που καταναλώνουμε, και όχι τελικώς αν πίνουμε κρασί, μπύρα, ουίσκι ή βότκα.
Αναμφισβήτητα, όμως, λόγω πολλών περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων, υπάρχει έντονη ατομική διαφοροποίηση στην ευαισθησία στις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην καρδιαγγειακή μας υγεία.
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με εμφάνιση διατατικής μυοκαρδιοπάθειας, αρτηριακής υπέρτασης, αιμορραγικού εγκεφαλικού και υπερκοιλιακών αρρυθμιών (π.χ. κολπική μαρμαρυγή). Οι κίνδυνοι αυτοί είναι υπαρκτοί και δεν πρέπει να τους αγνοούμε.
Επιπρόσθετα, το αλκοόλ είναι «θερμιδικά πυκνό», πράγμα που σημαίνει ότι σε μικρή ποσότητα το αλκοόλ αποδίδει πολλές θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, ένα γραμμάριο καθαρού αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες. Έτσι, για παράδειγμα ένα ποτήρι κόκκινο κρασί 145ml έχει 125 θερμίδες. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι θερμίδες που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά είναι θρεπτικά «κενές» θερμίδες, δηλαδή οι θερμίδες αυτές δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά.
Πόσο αλκοόλ μπορώ να καταναλώσω χωρίς να επηρεαστεί η καρδιά μου;
Όλοι όσοι πίνουν πολύ αλκοόλ (>2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες, >1 ποτό την ημέρα για γυναίκες) πρέπει να μειώσουν ή να σταματήσουν το ποτό.
Η μικρή κατανάλωση αλκοόλ δε φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στην υγεία της καρδιάς μας και σχετίζεται μάλιστα με μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και ισχαιμικού εγκεφαλικού.
Ο «οίνος ευφραίνει καρδίαν…», αλλά με μέτρο, χωρίς υπερβολές. Ο καρδιολόγος σας μπορεί να σας συμβουλεύσει κατάλληλα και να σας κάνει όλο τον απαραίτητο προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο.