Διατροφή και πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
Η υγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς μας.
Διατροφή και πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
Οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια), κυρίως μέσω παραγόντων κινδύνου όπως π.χ. αυξημένα λιπίδια, αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης.
Ποιες είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη διατροφή που προστατεύει την υγεία της καρδιάς μας;
Συνιστάται:
- Η υγιεινή διατροφή ως ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου σε όλους.
- Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, η άλλης παρόμοιας.
- Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα. Διαβάστε περισσότερα για τη διατροφή για χοληστερίνη.
- Η μείωση πρόσληψης άλατος (<5 γραμμάρια την ημέρα). Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το αλάτι στη διατροφή μας.
- Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (30 - 45 γραμμάρια την ημέρα, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως), φρούτα (≥200 γραμμάρια την ημέρα), λαχανικά (≥200 γραμμάρια την ημέρα), όσπρια και ξηρούς καρπούς (ανάλατους, 30 γραμμάρια την ημέρα).
- Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ (έως 100 γραμμάρια την εβδομάδα).
- Η κατανάλωση ψαριών, κατά προτίμηση λιπαρών, 1 - 2 φορές την εβδομάδα και ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος σε 350 - 500 γραμμάρια την εβδομάδα, ενώ η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος πρέπει να είναι ελάχιστη.
- Ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, ιδίως ζαχαρούχων ποτών (όπως αναψυκτικά και χυμοί φρούτων), έως το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο σε τακτική βάση για τους άνδρες άνω των 40 ετών και για τις γυναίκες άνω των 50 ετών (ή σε εμμηνόπαυση). Ο καρδιολογικός έλεγχος πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου (π.χ. υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα, κακή διατροφή, καθιστική ζωή).
Αντί επιλόγου
Ο συνδυασμός της υγιεινής διατροφής με τον τακτικό προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε την εμφάνιση σοβαρών καρδιαγγειακών νόσων, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια.