Στο ιατρείο παρέχεται η δυνατότητα ολοκληρωμένης διαγνωστικής προσέγγισης και ενημέρωσης σε σχέση με καρδιολογικά ζητήματα. Εκτελούνται όλες οι πρωτοβάθμιες καρδιολογικές εξετάσεις με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και την ψηφιακή αποθήκευση των αποτελεσμάτων, γεγονός που επιτρέπει τη σχολαστική παρακολούθηση καρδιολογικών ασθενών.

Ώρες Λειτουργίας Ιατρείου (κατόπιν ραντεβού)

Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 17:00 - 20:00 (Τηλέφωνο: 6948584283)
 

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Η μέθοδος χρησιμοποιεί υπερήχους (ηχητικά σήματα μη ακουστά από το ανθρώπινο αυτί), οι οποίοι ανακλώνται από τις καρδιακές δομές και συνθέτονται σε εικόνα. Για το λόγο αυτό προτιμότερος είναι ο όρος ηχωκαρδιογραφία (echocardiogram), καθώς η ονομασία Triplex αποτελεί …ατυχής ελληνική «εφεύρεση» και δεν χρησιμοποιείται πουθενά παγκοσμίως. Η εξέταση δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την κατασκευή (ανατομία) και τη λειτουργικότητα (δύναμη) της καρδιάς. Επίσης αποτελεί σήμερα αναντικατάστατη εξέταση σε περιπτώσεις παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων (στενώσεις-ανεπάρκειες-φυσήματα). Μια λεπτομερής ηχωκαρδιογραφική μελέτη συμπληρώνει ιδανικά την καρδιολογική εκτίμηση που ξεκίνησε με τη φυσική εξέταση (ακρόαση της καρδιάς) και το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνεχή (24ωρη ή 48ωρη) ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ). Η προσαρμογή των ηλεκτροδίων στο δέρμα γίνεται με αυτοκόλλητα μιάς χρήσεως και χρησιμεύει ειδικά στην διάγνωση επεισοδιακών αρρυθμιών. Επίσης διευκολύνει τη διερεύνηση περιστασιακών συμπτωμάτων (π.χ. ταχυκαρδία, ζάλη, καρδιακά φτερουγίσματα), που όμως σταματούν πριν ο ασθενής μπορέσει να εξετασθεί σε καρδιολογικό ιατρείο.

Πρακτικά είναι ένα ψηφιακό πιεσόμετρο με δυνατότητα μέτρησης και αποθήκευσης των δεδομένων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο αεροθάλαμος (περιχειρίδα) προσαρμόζεται στο βραχίονα και φουσκώνει σε τακτικά διαστήματα που προγραμματίζονται ανάλογα. Δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των αυξομειώσεων της πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύκτας. Χρησιμεύει ιδιαίτερα στη διάγνωση οριακών περιπτώσεων αρτηριακής υπέρτασης και κατευθύνει αλλαγές στην αντιυπερτασική αγωγή.

Η αυξημένη χοληστερίνη αίματος κυρίως, αλλά και γενικότερα η δυσλιπιδαιμία, αναπτύσσει και επιταχύνει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης, μια διεργασία που καταλήγει στη στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Eπομένως, η συστηματική εξέταση για πιθανή ύπαρξη δυσλιπιδαιμίας, έχει τεράστια σημασία για την πρόληψη καρδιοαγγειακών νοσημάτων αθηροσκληρωτικής αιτιολογίας. Προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται σε άτομα με:

• Οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, δυσλιπιδαιμίας, πρόωρου θανάτου από καρδιοαγγειακό νόσημα κλπ.

• Ύπαρξη άλλου ή άλλων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όπως κάπνισμα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, υπέρταση, υπερουριχαιμία.

• Hδη γνωστή νόσο που συνοδεύεται από δυσλιπιδαιμία, όπως υποθυρεοειδισμό, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ηπατοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία.

• Σε κάθε εξέταση προληπτικής ιατρικής (εάν όμως, ευρεθεί τιμή χοληστερίνης μικρότερη των 200 mg%, τότε η επόμενη μέτρησή της θα πρέπει να γίνει ξανά, τουλάχιστον μετά από 3 χρόνια).

Αρτηριακή Υπέρταση ονομάζεται η νόσος στην οποία η πίεση του αίματος στις αρτηρίες του σώματός μας είναι σταθερά μεγαλύτερη από τις επιθυμητές τιμές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις Υπέρτασης δεν βρίσκεται συγκεκριμένο αίτιο που την προκαλεί. Τότε η κατάσταση ονομάζεται “Ιδιοπαθής ή Πρωτοπαθής Αρτηριακή Υπέρταση” και αντιπροσωπεύει το 95% των περιπτώσεων! Σε μόλις 5% των περιπτώσεων Υπέρτασης ανακαλύπτουμε το αίτιο που την προκαλεί (συνήθως είναι κάποιο ορμονικό πρόβλημα) και τότε η κατάσταση ονομάζεται “Δευτεροπαθής Αρτηριακή Υπέρταση”.

Η σταθερά αυξημένη Αρτηριακή Πίεση μπορεί μακροχρονίως να προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση της καρδιάς και βλάβες στα αγγεία των οργάνων του σώματος. Ως συνέπειες αυτών των ζημιών μπορούν να εκδηλωθούν παθήσεις της καρδιάς (καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος), του εγκεφάλου (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), των νεφρών (νεφρική ανεπάρκεια), των ματιών (αμφιβλητροειδοπάθεια) και των αγγείων (ανευρύσματα). Το τελικό αποτέλεσμα της σταθερά αυξημένης Αρτηριακής Πίεσης είναι η μείωση στο προσδόκιμο αλλά και στην ποιότητα ζωής.

Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος σε όλες τις ηλικίες έχει προσλάβει μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξ αιτίας της μεγάλης δημοσιότητας περιστατικών αιφνίδιου θανάτου στην άθληση. Ο προαθλητικός έλεγχος επομένως έχει σαν πρώτο στόχο την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου στη διάρκεια σωματικής άσκησης. Επίσης όμως σκοπός του προαθλητικού ελέγχου είναι και η διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που δεν αποκλείουν την πλήρη ή με περιορισμούς αθλητική δραστηριότητα, αλλά απαιτούν ειδικές προφυλάξεις και παρακολούθηση.

Η δυναμική ηχο-καρδιογραφία ανήκει στις νεώτερες τεχνικές των υπερήχων καρδιάς η οποία χρησιμοποιείται στην πρωϊμότερη και αποτελεσματικότερη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου.

Η μέθοδος αρχίζει με ένα απλό υπερηχογράφημα ηρεμίας καρδιάς, όπου απεικονίζονται όλες οι καρδιακές δομές. Κατόπιν, χορηγείται ενδοφλέβια ειδικό φάρμακο το οποίο έχει σαν στόχο την αύξηση της δύναμης σύσπασης της καρδιάς και την αύξηση της καρδιακής συχνότητας.

Πλεονεκτεί έναντι της απλής δοκιμασίας κόπωσης στην ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου, είναι προτιμότερο του σπινθηρογραφήματος λόγω παντελούς απουσίας ακτινοβολίας.